Disgrafi yazı örnekleri

Disgrafi yazı örnekleri

Disgrafisi olan bireyler, yazı yazarken boşlukları düzgün uygulayamazlar, harfleri düzgün boyutlandıramazlar ve oldukça sık imla hatası yaparlar. Ödevden kaçmak ve yazı yazmadan şikayet etmek de disgrafi belirtileri arasındadır. Yazı yazmada bireylere oldukça sıkıntı yaşatan disgrafi, müdahale edilmez ise özellikle çocukları derin bir üzüntüye sevk edebilir. Öğretmenlerin ve ebeveynlerin disgrafiyi tespit edebiliyor olmaları önemlidir. Bu alanda yaşanan zorlukları daha iyi anlamak ve daha kolay tespit etmek için yazı örneklerine göz atmak faydalı olacaktır.

Bir soruya sözlü olarak cevap verebiliyor olsalar da,  disgrafisi olan bireyler düşüncelerini yazıya dökmeye ek olarak, yazmada yaşadıkları sıkıntıları aşmak için de mücadele verirler. Dolayısı ile dertlerini yazılı olarak aktarmakta oldukça zorlanırlar ve bu durum disgrafisi olan bireylerin yazılarının okunmasını oldukça zorlaştırır.

Disgrafisi olan bireylerin görsel algılarında bozulma mevcuttur. Bu sebeple bireyler sola dayalı yazmakta oldukça zorlanırlar ve alt satır geçtikçe gittikçe yazının başlangıç hattını tutturmakta zorlanırlar. Gittikçe daha sağdan başlayan satırlar, disgrafisi olan bireylerde sıkça görülen bir durumdur. Ayrıca yanlışlıkla bir cümle gibi yazılmış müteakip cümlelere de oldukça fazla rastlanır. Noktalama işareti kullanmayıp bir sonraki cümleye küçük harfle başlanarak devam edilir.

Harflerin ve kelimelerin arasında bırakılan boşluklar, disgrafisi olan bireylerin zorlandığı bir başka noktadır. Kelimeleri bitişik yazma ya da olmayacak yerde boşluk bırakma gibi hatalara sıkça rastlanır.

Disgrafisi olan bireyler için harfleri boyutlandırmak da oldukça zordur. Aynı cümle içinde birbirinden oldukça farklı boyutlarda harfler ile karşılaşmak mümkündür. Stop&Go çalışma kağıtları, harflerin yüksekliği, genişliği ve yerleşimi konusunda disgrafisi olan bireylere yardımcı olacak faydalı materyallerdir.

Küçük harfler boy olarak daha dar bir alanda çalışma gerektirdiğinden motor becerileri büyük harflere göre daha fazla zorlamaktadır. Ayrıca küçük harfler, büyük harflere göre daha fazla kavis içermektedir. Dolayısı ile disgrafisi olan bireyler tüm harfleri büyük yazma eğilimi de gösterirler.

Son söz olarak şunu da eklememiz gerekiyor ki her yazma güçlüğü yaşayan veya yazısında sıkıntı yaşayan birey disgrafi değildir. Disgrafi, aynı zamanda bilişsel süreçlerde yaşanan asenkron (özel öğrenme güçlüğü için kullanılan bir ifade) bir durumdur. Bu yüzden disgrafi tanısı almış bireylere yazı egzersizlerinin yanında bilişsel müdahale eğitimleri de planlanmaktadır.

Uzman desteği mi arıyorsunuz?

X
Scroll to Top